Een workshop met leidinggevenden van gemeenten

Cruciale vraag was, hoe om te gaan met de omslag van de overheidsrol van ‘zorgen voor’ naar ‘zorgen dat’. In de groep werden een aantal grootschalige veranderingstrajecten bekeken en er ontstond een wandelroute:

  • Bij aanvang van het project investeer je in vertrouwen (ga je de ‘steile berg’ op), bouw je een team op. Je relatie met je partners moet in deze fase tot stand komen, want je hebt een lange weg samen te gaan (hoog vertrouwen, laag control).
  • Onderweg gebeurt er van alles waar je allebei niet op had gerekend. Relaties verslechteren, en er is geen grip op de zaak. Je komt in de ‘delta’ terecht, alles wordt onzeker (laag vertrouwen, laag control).
  • De eerste reflex is vervolgens om eerst weer grip te krijgen: de ‘hoogvlakte’ op. Eerst maar eens de boel op orde krijgen (laag vertrouwen, hoog control).
  • Als de boel weer op orde is, ontstaat er ruimte om aan de relatie te werken. Je leert elkaar weer anders kennen, wandelt de ‘vallei’ in (hoog vertrouwen, hoog control).
  • Na een tijdje in de vallei kan je weer de control laten vieren, en ga je weer de ‘steile berg’ op. (hoog vertrouwen, laag control)

Geef een reactie