De test: is dit wetenschap?

zoekkaartbomenEen MBA student van TiasNimbas vroeg ons, hoe wetenschappelijk de test is opgezet en bepaald?
De test is een tabel, waarmee de lezer wordt bevraagd over zijn of haar opvattingen, een ‘determinatietabel’ zou je kunnen zeggen. Je kunt er mee vaststellen hoe iemand staat tegenover de begrippen control en vertrouwen. Het is dus niet een test waarvan de validiteit zit in de statistiek. De toets zit ‘m in de logica van de vragen.
Wij hebben de test niet statistisch getest – dat was niet zinvol. Wel een aantal malen in workshops toegepast om te zien of de vragen ondubbelzinnig genoeg zijn voor de positionering van de opvattingen van mensen. Dat bleek in voldoende mate het geval.
De route van een test helpt om de lezer de eigen ideeën over control en vertrouwen te ontkoppelen. Als hij die route neemt, raakt hij uit de modus van de tegenstelling tussen die twee begrippen.  Hij is daarna in staat om bijvoorbeeld aan te geven, ” ik ben voor vertrouwen én voor control…”
De test is dus niet een soort van psychologische test, maar eerder een simpele determineertabel.

Geef een reactie