Het veld in: een gesprek

MarijeMarije van den Berg geeft advies aan publieke organisaties en helpt hen graag om stappen te zetten in de netwerksamenleving. Dit doet ze vanuit haar eigen bedrijf Whiteboxing.  Gelukkig genoeg voor ons heeft ze daar ook een blog en wilde ze graag deelnemen aan de blogtour. Haar bijdrage bestaat uit een gesprek met Angela en Frans.

Marije:

Ik ben tegelijk bezig in een boek over wantrouwen, “In mistrust we trust”, en daar kwam ik de zin tegen die mij meteen deed opveren: het vertrouwen in de democratische overheid hangt samen met de mate waarin je als burger invloed kunt hebben op de besluitvorming. Niet per se met de daadwerkelijke uitkomsten van die besluitvorming. Ik moest dat natuurlijk meteen in verband brengen met control en zo. Maar hoe ik dat dan in jullie kader kon plaatsen, dat wist ik niet 123. Jij wel natuurlijk!

Angela:

Nou allereerst moeten we af van het idee dat vertrouwen voor alles de oplossing is. Soms is good old control gewoon een prima oplossing. En bij grote belangentegenstellingen is wantrouwen wellicht heel gezond en te prefereren boven vertrouwen. Want dat iedereen elkaar gaat vertrouwen is ook een vorm van utopisch denken. En utopiën zijn gevaarlijk – het is denken in een richting en je ogen sluiten voor alles wat eromheen zit. Dus in het openbaar bestuur helpt het al enorm, als je heel specifiek kunt zijn wat je wanneer het beste kunt gebruiken. Het is behoorlijk afhankelijk van de context namelijk

Frans:

Het is helemaal niet verkeerd om burgers in te zetten als je de zaak niet vertrouwt of juist wat kritiek wil. Zeg dat dan wel eerlijk tegen die burgers: kom op met je tegengeluid! Net zo goed als je mensen heel goed in kunt zetten als je iets tot stand wil laten brengen waar je als overheid helemaal niet aan toekomt. Maar wees eerlijk over je doel en heb niet als zalvend motief dat je ‘werkt aan versterking van het vertrouwen’.

Lees het hele gesprek op whiteboxing.nl >

Geef een reactie