Het veld in: de goed en beter val

BasalkBas van der Bent was maatschappelijk werker en daarna hoofdredacteur van de lokale omroep. Hij houdt verschillende blogs bij, waaronder basalk.wordpress.com waarop hij de meer algemene onderwerpen bespreekt. Ook hij las ‘Veldgids vertrouwen’ en schreef in het kader van de blogtour een blog over het veld van vertrouwen en controle.

“Vertrouwen is goed, controle is beter” is een uitspraak die ooit aan Lenin werd toegeschreven maar ondertussen zoiets als een spreekwoord in het Nederlands taalgebruik is geworden. De laatste ontwikkeling die de uitspraak te weeg heeft gebracht is de spionage van winkelketens op hun personeel. Omdat de winkelbedienden het niet wisten ontstond er enige ophef. Achteraf hoor je dan dat het niet om wantrouwen gaat maar om optimalisering van de klantvriendelijkheid. Als we weten hoe een winkelbediende omgaat met een klant kunnen we dat wellicht verbeteren, zodat de klant meer koopt dan waarvoor de klant gekomen is. Het is te hopen dat nu ook de klanten boos worden om deze inbreuk op hun privacy. Bij telefonische dienstverlening hoor je overigens nog al eens de mededeling dat het gesprek wordt opgenomen voor trainingsdiensten.

De technologische ontwikkeling maakt het dus kennelijk nodig nog eens goed na te denken over de vraag of controle echt altijd beter is dan vertrouwen.

Lees de complete bijdrage >

Geef een reactie