Vier stijlen: werken met vertrouwen en control

Vertrouwen en control en de vier landschappen

Vertrouwen en control en de vier landschappen

Geef een bedrijfskundige twee assen en hij maakt een matrix. En ja, dat zit ook in dit boek. Niet origineel, maar het blijkt wel erg effectief te zijn en opties in beeld te brengen waar er voorheen geen goede woorden voor waren. We zetten twee assen uit: een van laag control naar hoog control, en een as die beweegt van laag vertrouwen naar hoog vertrouwen. Zo ontstaan er vier combinaties, vier opties om de dingen te organiseren. De opties worden in termen van landschappen geduid:

  1. laag control, laag vertrouwen: de rivierdelta (je weet niet wat er gaat gebeuren en er zijn geen kaders – wel een omgeving waar veel gebeurt)
  2. laag control, hoog vertrouwen: de steile berg (je moet veel kunnen improviseren, maar wel op je spullen en mede bergbeklimmers kunnen vertrouwen)
  3. hoog control, hoog vertrouwen: de vallei (lekker overzichtelijk, comfortabel – maar de storm kan zomaar opsteken)
  4. hoog control, laag vertrouwen: de hoogvlakte (de zon schijnt overal, heel overzichtelijk en stabiel, je ziet ieder grassprietje maar snelle verandering is onmogelijk).

Elk van de vier stijlen van opereren kan effectief zijn. Ze zeggen iets over hoe je als individu in een team kunt opereren. Hoe teams in een organisatie functioneren en hoe organisaties in de markt staan.

β€˜Wat zou er gebeuren als niemand dit boek leest?’

Eerst maar wat er bijzonder is aan deze veldgids is. Ja, vertrouwen wordt omarmd, maar er wordt ook een pleidooi gehouden voor gezond wantrouwen. Er is waardering voor control (dat is niet uniek), maar ook een beschrijving van de zeven doodzonden van control (en dat is toch echt bijzonder). Kortom, u krijgt een manier om op een verstandige manier tegen de trend in te opereren.

1 comment for “Vier stijlen: werken met vertrouwen en control

Geef een reactie